TEST - Gooi & Vecht Historisch

U bent hier: Home Uitgelicht

Uitgelicht

In Uitgelicht vindt u een selectie van bijzondere archiefstukken. De selectie wordt regelmatig uitgebreid.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste Nieuws en van de aanwinsten in Uitgelicht? Abonneer u dan op een RSS-feed of via live bladwijzers in uw browser met de knop onderaan de pagina.

Voorstellen voor aanvulling uit onze archieven zijn welkom. Stuur ons dan een link naar de digitale afbeelding van het stuk op onze website met toelichtende tekst.

Webtentoonstelling ‘Van Oost naar West’

In de archieven van het Streekarchief komen Oost en West elkaar op allerlei manieren tegen. Lees meer…

Schenking collectie Burgemeester Jur. Visser (1899-1957)

Tijdens de wederopbouwjaren na de Duitse bezetting was de flamboyante Jurjen Visser jr. (1899-1957) burgemeester van Naarden. Visser maakte indruk op Dhr. Henk Schaftenaar, die hem als kind nog meemaakte. Schaftenaar heeft zijn erfenis daarom ondergebracht bij het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen. Lees verder…

Naarden na de Duitse capitulatie 1945

Piet Wijn, wethouder onder Duits bestuur, wordt geïnterneerd in de Weeshuiskazerne waar hij voor het hek moet verschijnen met een bord: “Laat Wijn uw kapper zijn, ex-locoburgemeester Wijn, Nazi zwijn”.
Lees verder…

Bevrijding van Bussum in 1945

Bekijk hier bijzondere verhalen en aanwinsten voor het Gemeentearchief betreffende de bevrijding van Bussum 1945. Lees verder…

Album voor commandant Binnenlandse Strijdkrachten Hilversum

Zo kort voor de herdenking van 75 jaar bevrijding gaf mevrouw Joke Buijtendorp-Dieperink een prachtig fotoalbum aan het Streekarchief. Lees verder…

 

Collectie Joop Kramer

In 2018 verkreeg het Streekarchief een bijzondere collectie. Lees verder

Kaart van Mijnden

Deze kaart is in 1986 geschonken aan het Streekarchief door de heer Smit te Hilversum. Het is een bijzondere kaart, omdat ingekleurde exemplaren zeldzaam zijn. Lees verder…

Plan de Miranda

Het plan De Miranda, genoemd naar de Amsterdamse wethouder Rodrigues de Miranda (1875-1942), was het plan voor de bouw van een ‘tuinstad’ voor inwoners afkomstig uit de hoofdstad. Lees verder…

Een werf in `s-Graveland

In 1761 voerden de ambachtsvrouwe en het gerecht van Loosdrecht een proces met hoofdingelanden van ’s-Graveland over het recht van waterlozing op de Loosdrechtse Vaart door de laatsten. Hiervoor werd deze situatietekening gemaakt. Lees verder…

Eerste steenlegging raadhuis Hilversum

Op de plek van de hoofdingang van destijds in aanbouw zijnde raadhuis is op 11 mei 1929 de eerste steen van dit gebouw ingemetseld. lees verder…

Sint Janprocessie Laren

Niets in het Gooi houdt de herinnering aan het katholieke verleden van deze streek zo levend als de jaarlijkse Sint Janprocessie in Laren op 25 juni. In 1951 sierde een nieuwe ereboog met… Lees verder…

Plattegrond van de hervormde kerk op de Kerkbrink

Plattegrond van de hervormde kerk op de Kerkbrink te Hilversum van de vernieuwde indeling uit 1849. De drukbezochte kerk kampte destijds met een ruimteprobleem en er moesten meer zitplaatsen komen. Lees meer…

De Graafjesbrug te Kortenhoef

De collectie Renoù bevat veel tekeningen van de plaatsen in de Vechtstreek. Lees verder…

Wandelkaart van Hilversum
Wandelkaart van Hilversum met op de achterzijde een alfabetische lijst van straten en wegen en van belangrijke gebouwen, herziene druk 1912. Lees verder…
Aankoop van water in de polder Loenderveen

Johan Wilhelm Bronwasser, industrieel wonende te Breukelen, liet op 16 december 1927 per brief aan de gemeenteraad van Loosdrecht weten geïnteresseerd te zijn in de aankoop van water in de polder Loenderveen. Lees verder…

Plattegrond begraafplaats aan de Bosdrift Hilversum
De begraafplaats aan de Bosdrift in Hilversum is aangelegd vanaf 1887 en in 1890 in gebruik genomen. Het ontwerp in landschapsstijl is van architect L.A. Springer. Gemeentearchitect P. Andriessen tekende de gebouwen en het hek. Lees verder…
Gemeentewapen Blaricum

Het wapen van Blaricum is in 1897 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente gegeven. Het is een fraai wapen met als beschrijving: In zilver een uitgerukte korenbloemplant met 3 bloemen van lazuur, Lees verder…

Huwelijk zuster Greet Pluijgers

Een gelukkiger moment had fotograaf Jacques Stevens niet kunnen vereeuwigen toen hij voor De Gooi- en Eemlander deze foto schoot op 13 december 1950. Lees verder…

Collectie Veenman

Jan Veenman was dè chroniqueur van Ankeveen en een begaafd tekenaar. Hij overleed 83 jaar oud in 2014. Lees verder…

De Gooise Moordenaar
Dit vrolijke voorblad van een pianobundeltje laat ons de overvolle Gooise stoomtram zien. In werkelijkheid was er niet altijd veel plezier tijdens een rit. Er gebeurden nogal wat ongelukken met dodelijke afloop. Lees verder…
De Laarder Eng

Dit vignet uit de “De Nederlandsche stad- en Dorp-beschrijver” deel drie (1795) toont de eng (akker), kerktoren en molen van Laren. Lees verder…

Bijzondere Hilversume akte

Op 4 maart is Hilversum jarig. Dit is de dag waarop Hilversum in 1424 een afzonderlijke schepenbank kreeg en werd afgesplitst van het gerecht van Laren. Deze akte van privilege op een onooglijk stukje perkament is voor de gemeente dus erg belangrijk. Lees verder…

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×